Luistarintien lieden keramiikkaa on tutkittu tarkkaan ja
siitä on saatu lipidien lisäksi talteen tärkkelystä, jonka analyysi on juuri
käynnissä. Tätä tutkimusta tehdään Turun yliopistossa.
"Tutkimme muinaisten ihmisten ravintoa tärkkelysanalyysilla,
jota ei ole aiemmin kokeiltu suomalaisessa arkeologisessa tutkimuksessa", kertovat Turun yliopiston arkeologian opiskelijat Tytti Juhola ja Heli Etu-Sihvola. "Tutkimistamme
näytteistä neljä on otettu Luistarintien kaivauksilla vuonna 2013 löydetyistä pronssikautisista
saviastianpaloista.
Kasvien siemenissä, hedelmissä, juurissa ja mukuloissa on
tärkkelystä, josta saattaa jäädä jäämiä esimerkiksi astioihin, jauhinkivien ja
muiden kivityökalujen pinnoille sekä hampaisiin muodostuneeseen hammaskiveen. Tärkkelysjäämistä on mahdollista tunnistaa ravintokasvin
laji. Myös raaka-aineiden käsittelystä voi saada tietoa, koska esimerkiksi keittäminen,
paistaminen ja idättäminen jättävät jälkensä tärkkelykseen. "
Modernin vehnän tärkkelystä mikroskoopilla katsottuna. Eri
lajeilla on tyypillisiä piirteitä joiden avulla niitä voidaan tunnistaa. Kuva:
Tytti Juhola ja Heli Etu-Sihvola.
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.