maanantai 17. syyskuuta 2012

Kauttuan esinelöydöt kertovat asumisesta ja käsitöistä


Kauttuan esinelöydöt kertovat asumisesta ja käsitöistä

Yleisökaivausten suurin löytömateriaali näyttäisi olevan palanut savi. Osa paloista on uudehkoja tiilenpalasia, mutta joukossa on myös rautakautiseen asumukseen viittaavia savitiivisteen kappaleita. Savitiiviste ei säily palamattomana, joten löytyneet palat ovat peräisin palaneista rakennuksista, joiden tiivisteenä tai seinärakenteena savea on käytetty. Kaivauksilta ei ole vielä löytynyt merkkejä seiniä tai kattoa kannattelevista paaluista, seinien jäänteitä tai taloihin kuuluneita kiuasmaisia uuneja. Löytyneiden savitiivisteiden muoto voi kuitenkin kertoa seinärakenteista ja siitä onko tiiviste peräisin hirsiseinistä vai oksapunoksista, sillä tiivisteen kappaleissa näkyy usein jälkiä puista, joita vasten savi on painettu. Kun löydöt on jälkitöissä puhdistettu, niitä voidaan tarkastella paremmin.
Kaivauksissa on saatu talteen myös yksi tulusraudan katkelma ja runsaasti piikiven kappaleita, jotka kertovat tulen tekemisestä ennen 1800-luvulla keksittyjä tulitikkuja. Tulusraudalla piikiven reunaan iskemällä on saatu aikaan kipinöitä, jotka taulaan tarttumisen jälkeen on voitu puhaltaa liekiksi. Löytynyt tulusrauta näyttäisi olevan rautakaudellakin käytössä ollutta tyyppiä.

Löydettyjen astianpalojen joukossa on uudempaa kivi- ja punasavikeramiikkaa, mutta myös palasia rautakautisista tummapintaisista kotitalousastioista. Kotitaloustavaroihin liittyy myös pieni veitsi. Vaatetuksen osia ovat pienet pronssispiraalin kappaleet, jotka voivat olla peräisin esimerkiksi naisen esiliinan helmasta, sekä luultavasti miehen nahkavyöhön kuulunut hela.

Löytömateriaaliin kuuluu myös rautakuona, joka on raudanvalmistuksen sivutuote. Löydettyjen keramiikanpalojen joukossa saattaa myös jopa olla paloja muotista tai upokkaasta, joita on voitu käyttää pronssinvalussa ja siten pronssiesineiden valmistuksessa. 

Ulla Moilanen

Rautakautista keramiikkaa

Tulusrauta ja piikiven kappale

Vyönhela ja pronssispiraaleja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.