perjantai 21. syyskuuta 2012

Kauttuan kaivausvaihe päätökseen


Kauttuan kaivausvaihe päätökseen

Syyskuun aikana Kauttuan vanhan kylän pellolla osallistui arkeologisiin tutkimuksiin kaikkiaan noin 250 eri ikäistä kaivajaa ja tutkijaa. Osa oli tutkimassa kylän muinaista historiaa tunnin tai pari, osa koko kolme viikkoa. Kaikille osallistuneille tosi suuret kiitokset, sillä ilman satapäistä kaivajaryhmää ei tutkimus olisi onnistunut. Toivotaan että ainakin muutamat kaivauksilla mukana olleet ovat saaneet arkeologisen kipinän ja euralainen arkeologia on turvattu myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. 

Kenttätöiden jälkeen käynnistyvät tutkimusmateriaalien erilaiset luetteloinnit, raportoinnit ja analyysit. Arkeologeille alkaa talvivaihe, jolloin työstetään tutkimuksista raportti ja esitellään tuloksia erilaisissa yhteyksissä ja suunnitellaan tulevaa kaivausta. 

Kenttävaiheen jälkeen on vaikea esittää varmoja tulkintoja sillä kenttäarkeologin kokemuksen perusteella tulkinnat yleensä muuttuvat talvikauden analyysien jälkeen. 
Tutkimustuloksista voidaan kuitenkin todeta se, että pellon alueella on säilyneenä maakerroksia ja puurakenteita niin paljon että niiden tutkimukselle ja suojelulle on selvät perusteet. Maakerrosten paksuus (suurimmillaan 80-90 cm) ja runsas rakentamiseen liittyvä löytömateriaali kertoo siitä, että paikalla on asuttu jo kauan. 
Pitkästä asutushistoriasta kertovat myös useat rautakaudelle ajoittuvat saviastioiden palaset. Esiin tulleet palaset olivat pieniä, mutta niitä tuli monista erilaisista astioista. 

Asutusvaiheen kerrosten alta luonnollisen maakerroksen (vaalea savi) pinnasta tuli esiin tummia viiruja jollaisia arkeologit pitävät muinaisen pellon kyntöjälkinä. Havainnot kertoisivat siitä, että alue on ollut peltona ennen sen asuttamista. Tältä osin tutkimustulokset tulevat varmasti tarkentumaan tulevan talven aikana. 

Kari Uotila
kaivausten johtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.