maanantai 24. syyskuuta 2012

Lapsityövoimaa Kauttuan kaivauksillaLapsityövoimaa Kauttuan kaivauksilla


Kauttuan kylätontin kaivaukset ovat tältä erää loppu ja jälkityöt alkavat toivottavasti jo syyskuun aikana Euran kansalaisopiston järjestämällä jälkityökurssilla, jota vetää Hanna-Leena Henttinen.  Jälkitöitä tekevät kurssilaisten ja Hanna-Leenan lisäksi Ulla Moilanen.  Karin osuutena on valvoa jälkitöitä ja tehdä syksyn tutkimuksista kaivausraportti. 

Muistoina itselleni jäi tuosta kahden viikon kaivauksesta koululuisten tietämys esihistoriasta ja heidän innostuksensa.  Keskusteluissa koululaisten kanssa tuli ilmi, ettei kukaan ainakaan myöntänyt olevansa paikalla pakosta. Euran koululaisten tietämys esihistoriasta on varmaan laajempi kuin yleensä koululuisilla. Tähän on vaikuttanut alueella tehdyt laajat arkeologiset tutkimukset ja tutkimuksia mielenkiintoisesti esittävä esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme. Näiden lisäksi Eurassa on myös jokakesäiset markkinat Härkänummen viikinkikylässä, missä sekä nuoret että vanhat saavat kokea rautakauden tunnelmaa.  Näin hyvää rautakauden ympäristöä harvoin on tarjolla.
Kaikki koululaiset saivat halutessaan sekä kaivaa että seuloa. Maata kaivettiin kaivauslastoilla ja maat vietiin seulontapaikalle, missä maat käytiin vielä tarkasti läpi. Tarkoituksena oli löytää kaikki löydettävissä olevat esineet ja materiaalit, jotka liittyvät vanhaan kylätonttiin tai sitä vanhempiin kerroksiin. 

Kaivausten ensimmäisellä viikolla oli hulinaa, koska olimme luvanneet ottaa vastaan kaksi luokkaa päivässä. Ensimmäinen ryhmä tuli paikalle puoli kymmenen ja viipyi yhteentoista. Iltapäiväryhmä tuli kahdentoista aikaa ja he viipyivät puoli kahteen saakka. Aikaa oli olla kaivauksilla puolitoista tuntia. Monien päivien sade ja kova tuuli eivät lannistaneet koululaistyövoimaamme. Joku viisashan on sanonut, ettei ole olemassa huonoja säitä vaan väärää pukeutumista.
Kiitos kaikille sekä isoille että pienille kaivajille, että teitte mahdolliseksi Kauttuan vanhan kylätontin yleisökaivaukset. Valitettavasti opetustyöt Porissa haittasivat omaa osallistumistani kaivauksille ja pystyi olemaan mukana vain muutaman päivän. Toivottavasti voimme jatkaa kaivauksia joskus kesällä. Kesällä koulut eivät ole auki, mutta kaikki kesälomilla olevat koululaiset ovat silloinkin tervetulleita.  Pidetään peukkuja, että kesäkaivaukset järjestyvät jos ei ensi kesänä niin sitten seuraavana.

Syysterveisin Eeva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.