sunnuntai 11. elokuuta 2013

Kaivausjohtajan yhteenveto kenttätyövaiheen jälkeen

Kaivausjohtaja, FT Kari Uotila, kokosi yhteen muutamia avaintuloksia kenttätyövaiheen päättymisen jälkeen. Tulokset tarkentuvat talven aikana, kun eri analyysit valmsituvat ja tuloksia ehditään tarkastella paremmin.


Tuloksia vuosilta 2012-2013
Alueen muinaisjäännösluonne saatiin kahden kenttätyövaiheen jälkeen varmistettua.  Alueella on 700-1000 vuotta vanhan asutuksen jäännöksiä.
Puurakenteiden jäännöksiä on säilynyt alueella monin paikoin heti peltokerroksen alla, niiden ajoitusta ei voida tässä vaiheessa varmuudella kuitenkaan sanoa.
Alueella on myös laaja asutusta vanhemman pellon - muinaispellon - vaihe, joka ajoittuu ainakin 1300-lukua vanhemmaksi. 

Uunia tai muuta kiviladelmaa otetana esille 7.8.2013

Kiviladelma on purettu ja pohjaa puhdistetaan perjantaina 9.8.2013

Muinaispeltoa otetaan esille 8.8.2013

Muinaispelto 8.8.2013
Löydöt laitettiin pusseihin joko seulalta tai heti kaivauspaikalla. Löytöpussit merkitään koekuopan kerrosten ja ruutujen mukaan. Ruudut tarkoittavat kohteen koordinaatteja.Kuumina kaivausviikkoina juomatauot olivat tärkeitä, ja juomapulo tärkeä kaivausvaruste.
Lattiatasoja tulossa esille 7.8.2013.

Muinaispellosta otetaan maanäytteet 9.8.2013

Tulokset kesältä 2013:
1. Laaja-alainen muinaispeltovaihe saatiin esiin, mahdollisesti yksi myös oja ja ainakin yksi aitatolppa. Muinaispellosta otettiin maanäytteet mahdollisten siementen ajoitusta ja tunnistusta varten.
2. Alueelta löytyi rautakaudelle ja keskiajalle ajoittuvia astianpaloja, joista osa on melko suurikokoisia.
3. Peltokerroksen alta löydettiin säilyneenä kolminkertainen lattiataso, josta otettiin näyte ajoitusta varten.
4. Uunin tai muun kiviladelman jäännökset saatiin esille. ne todennäköisesti  ajoittuvat 1600-1700-luvulle, jolloin alueella on ollut kymmenkunta taloa.
5. Päivittäin kaivauksella vieraili 8-12 harrastajaa ja parhaimmillaan 5 kouluikäistä arkeologialeiriläistä sekä muutamia lapsia vanhempiensa kanssa  mukana. Kuumimpana päivänä ostettiin 23 jäätelöä.


kaivausjohtajan tarjoama päivittäinen luontaisetu, jäätelö:)
Kiitos kaikille mukana olleille harrastajille, koululaisille ja päiväkotilaisille, tutkimusryhmän jäsenille ja asiaa hallinnoineille.

Kari Uotila
KaivausjohtajaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.