perjantai 2. elokuuta 2013

Kaivauskatsaus perjantai 2.8.2013Kaivausten johtaja, FT Kari Uotila kokosi yhteen ensimmäisen kaivausviikon tuloksia tänään iltapäivällä työn vielä ollessa käyninssä.

"Ensimmäisellä kaivausviikolla on saatu esiin jonkin vanhemman asuinrakennuksen lautalattiaa ja mahdollista uunirakennetta. Uunirakenne tuli esille samasta paikasta, missä maatutkauksen perusteella arveltiinkin olevan jokin rakenne. Rakenteet on melko lähellä maanpintaa ja muokkauskerrosta, ja onkin hämmästyttävää  että ne ovat säilyneet" Uotila kertoo. Esiin tullut puurakenne muistuttaa Lehtosalo-Hilanderin 1970-luvulla koetutkimuksissa löytämää tasoa, ja vuoden 2012 kaivauksissa koekuopassa  esiin tullutta rakennetta. Aikaisemmat kaivaukset sekä 1970-luvulla että vuonna 2012 on lopetettu puutasoon. Löydetyt rakenteet on melko kaukana toisistaan mutta saman suuntaisia.
rakenteita alueella 2

Löytöjä alueelta ei ole kovin runsaasti, mutta niihin sisältyy rautakauden keramiikkaa sekä jonkin verran 1500- ja 1600-luvun keramiikkaa sekä 1700-luvun raha. Rautakauden keramiikan määrä on runsaampaa kuin vuonna 2012 ja sen palaset ovat suurempia. Pellossa esineet ja niiden osat kulkeutuvat jonkin verran maanmuokkauksen myötä, mutta lähellä löytöpaikkaa niiden alkuperä joka tapauksessa on. 

Kaivauksella vieraili tänään tutkijoita Turun yliopistosta ja Helsingin yliopistosta. Maatutkauksen viime syksynä tehnyt Vesa Perttola kävi tutustumassa maatutkan osoittamalta paikalta paljastuviin rakenteisiin sekä tämän kesän töihin. Viime vuonna löydetyt luut analysoinut Auli Bläuer tutki kaivauspaikalla luulöytöjä. 
Vesa Perttola (oik) ja Kari Uotila paljastuvia rakenteita arvioimassa

alue perjantaina iltapäivällä
pala karjun alaleuan kulmahampaasta, sanoi osteologi

Seuraavalla kaivausviikolla avattu alue kaivetaan pohjaan saakka. Yleisökaivaus jatkuu vielä koko ensi viikon ajan, ja kaivauksille on edelleen mahdollista tulla mukaan. Kaivaukselle voi ilmoittautua Euran kunnan verkkosivuilla tai soittamalla Eeva Raikelle. Mukaan voi tulla yhtenä tai useampana päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.